1. Stroopwafels
Kulaté sirupové vafličky, holandský vynález. Vynikající a velmi návykové. Balíček k dostání v obchodě či na trhu od 1E výše. Na trzích je možné je ochutnat také teplé, což je ještě prímovější.
2. Frikandel
Mleté maso ve válečcích. K mání ve většině fastfoodů. Maso je lehce kořeněné. Holanďani je zbožňují. A pokud to chcete udělat po holandsku, nečekejte, až vám je připraví u pultu, ale kupte si je rovnou z automatu - okýnka ve zdi, kam hodíte mince a vypadne vám jídlo. Mě to teda přijde trochu nechutné, ale zde je to běžná praxe.
3. Vla
Další nebezpečně návyková věc. Jeden ze zástupců početného sortimentu mléčných výrobků, které jsou tady k dostání. V obchodě se tu dá koupit moře druhů různých tvarohů, ochucených mlík, jogurtů hustých i řídkých určených k pití ale nejlepší věc, co jinde nenajdete, je pro mně jendoznačně vla. Konzistencí bych to přirovnala k řídkému pudinku. Je to tak akorát řídké/husté, že se budete s ostatními věčně hádat, jeslti to pít nebo jíst lžící. Balení vypadá jako krabice od mlíka. K dostání v několika příchutích, můžete si koupit vanilkové, čokoládové, karamelové, ovocné a další, mě zatím nejvíce chutnalo čokoládové.
4. Vlaai
Tentokrát překvapivě nic mléčného. Vlaai je něco jako koláč z listového těsta. K dostání je údajně na různých místech Nizozemí, ale původně pochází z Limburska a podle Holanďanů je pravé a nejlepší vlaai k mání pouze tam. Proto jsem jej musela ochutnat při naší návštěvě Maastrichtu, což je hlavní město Limburska. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. My měly vlaai s višňovou náplní, ale nejtypičtější je prý s rýží. Nicméně višňové bylo naprosto luxusní a s rýží bych asi neměnila.
5. Šťouchané brambory s rostlinami uvnitř (Stamppot)
Toto je jedno z mála typických holandských jídel. Šťouchané brambory, do kterých je zamíchané něco zeleného rostlinného původu. A k tomu si dají Nizozemci párek. Docela chutná o něco zelenější obdoba našich šťouchaných brambor. Co se týče té zelené komponenty, tak marjána to není. Spíš bych to viděla na listový špenát.
6. Lékořicové bonbóny
Nizozemí je ráj pro milovníky lékořice. Malé, černé gumové bonbóny všech možných tvarů najdete v každém supermarketu. Spousta cizinců jim nemůže přijít na chuť, ale Holanďani je milují a v každém obchodě jich mají plný regál.
7. Metworst
Tradiční holandský párek vyrobený ze syrového vysušeného vepřového. Chutná dost zvláštně, je hodně kořeněný, trochu kyselý a je z něj cítit hřebíček. Při prvním ochutnání to člověka zarazí a přemýšlí, jeslti to nevyplivnout. Ale podruhé, jak už víte, do čeho jdete, vám to možná i zachutná.
8. Čokoládové perličky
Čokoládové nebo taky cukrové perličky všech možných barev a tvarů. Podávají se obvykle ke snídani jako posyp toustového chleba. Chuťově je to takové neutrálně sladké. Zatím jsem vyzkoušela jenom bez chleba a jelikož sladké na chlebu nemusím, znova asi ani nevyzkouším. Ale spoustě lidí to moc chutná.
9. Gouda (Choudáá)
Typický holandský druh sýrů, k dostání všude v mnoha různých druzích - mladý, uleželý, s kořením. Pozor nevyslovuje se to "gouda", ale v holandštině to zní přibližně jako "choudáá". Jméno sýr dostal podle nizozemského města Gouda. Dalším rozšířeným typem sýra je eidam.
10. Tompouce
Nizozemsko-belgický zákusek servírovaný jako dezert ke kávě nebo čaji. Je to hranatý, na vrchu růžový, uvnitř krémový a strašně dobrý.
Stravování Nizozemců
Ještě na závěr pár věcí obecně k tomu, jak se tu lidi stravují. Jelikož třeba ve škole nemají menzy s teplým jídlem (jenom bufety, kde koupíte maximálně polívku nebo malou housku se salámem), nosí si většina lidí do práce nebo do školy svačiny v krabičce. V menze je dokonce mikrovlnka, takže si můžete i ve škole ohřát své z domu přinesené jídlo a v bufetu si ho pak sníst. Vaří se hodně z předem připravených surovin s polotovarů. V obchodě dostanete koupit velký výběr už hotových jídel, co si jenom ohřejete a můžete hned konzumovat. Oproti sortimentu v českých obchodech je výběr mnohem pestřejší, kvalitnější a překvapivě je to i docela levné se takto stravovat. Prodávají tu i třeba již hotové polévky v plechovkách a v pytlících. Běžné je koupit si tu v supermarketu už pomleté zabalené maso a nasekanou zeleninu v pytlíku a z toho vařit. U nás je to pochopitleně k dostání taky, ale tady to vypadá, že místní vaří v drtivé většině z těchto již předem upravených surovin. Dostat některé druhy zeleniny v původním nezpracovaném stavu může být problém. Stejně je třeba poměrně složitý úkol najít ve městě řezníka, klasický obchod s masem, salámy atd. které nejsou už předem nakrájené a zabalené, kde maso už není naporcované atd. Tento přístup je skvělý v tom, že člověku šetří čas a práci, ale má to i svoje nevýhody.
Sortiment v obchodech je dosti podobný. Velký výběr je v oblasti mléčných výrobků. Pak mají také hodně různých šťáv, džusů, sirupů a bůhví čeho ještě, spousta druhů barevných a sladkých kapalin různé hustoty. Další věc, na co jsou nizozemci úchylní, jsou sušenky. Cookies, cookies, lots of cookies everywhere. Naopak třeba výběr čokolád v normálním obchodě mi přijde i ve srovnání s běžnou českou sámošku docela chudý. Další věc, co jsem marně hledala jsou luštěniny. Po měsíci hledání jsem z velkou slávou objevila jakousi čočku, ze které se nakonec stejně vyklubal hrášek. Čočka prostě není. Fazole pouze naložené v plechovce, v nezpracovaném stavu ani ťuk. Jáhly, pohanka? Netuším. Kuskus jsem viděla pouze na trhu u jednoho stánku. A tak by se dalo pokračovat. Potom je tu ještě pečivo. To se docela dá konzumovat. Pořádný chleba tu sice neseženete, ale ve srovnání s těmi vatovitými hrůzami, co jsou k dostání jinde po Evropě, tak ten holandský se ještě celkem dá. Jinak tu prodávají takové různé bagetky a tak, normální pečivo, ale v supermarketech toho moc neseženete. Musíte pro něj do pekárny. V supermarketech mají převážně ty "chleby" a pak věci určené k rozpékání. Čerstvého pečiva jen málo nebo nic.
No a když se vám nechce vařit, tak jsou tady restaurace, které nabízí často nějakou národní kuchyni (holandskou ne, tak prý neexistuje). Všechny vypadají moc krásně a když jdete kolem, často to pěkně voní kořením a jídlem. Žádný přepálený tuk. Pokud nechcete jít do restaurace, je tu ještě hodně fastfoodů, pizerií a cca mezi 12 a 17 hodinou v centru města fungují stánky s jídlem, kde si můžete koupit třeba rybky, hambáče, něco sladkého anebo se jako většina ostatních napráskat hranolkama s tatarkou z kornoutu.
To je prozatím všechno, co mě k jídlu tady napadá. Začínám mít hlad, takže končím se psaním a jdu si pro hranolky..
Žádné komentáře:
Okomentovat