středa 22. ledna 2014

Maastricht



Pár fotek z výletu do Maastrichtu.

Maastricht je krásné město se spoustou historických památek.  Dá se tady ale taky dobře nakupovat. Je zde velké nákupní středisko a spousty obchůdků. Najdete tu opravdu všechno, na co si vzpomenete.
Z Groningenu to je 4 hodiny vlakem, takže to byla opravdu dlouhá cesta. Celkově jsme s kamarádkou strávily ten den přes osm hodin ve vlaku. Ale město bylo nádherné a vyšlo nám počasí, takže to rozhodně stálo za to. Tohle město se mi z těch, co jsem měla možnost vidět, líbilo nejvíc.

Tohle je krásná maastrcihtská nádražní budova. Vypadat to takhle před nádražím u nás asi bychom se nezlobili, že? Zrovna v den našeho výletu se konal na třídě před nádražím blešák. Dala se tam koupit spousta zajímavých věcí, nejen stará veteš. Například měli hromady cédéček a DVD s dobrými filmy doslova za babku. Bohužel byly vesměs v holandštině :-(. Ale pořídila jsem si tam levně skvělý náušnice. Takový jsem si už nějakou dobu přála. A byly úplně nový. 




Saint Servatius bridge

Takhle se v Nizozemí vozí děti


A takhle se tu bydlí. Klasicky v bytovce. Jenom před domem nestojí žádná auta ale loďky.


radnice   

katedrála














 Musely jsme s Eliškou ochutnat místní proslulý koláč zvaný Vlaai. Doporučily nám ho kamarádky Holanďanky a musím říct, že byl moc dobrý.




 













Jste uchození? Je libo svést se stylovým autobusem? Anebo radši turistickým vláčkem? A co takhle kočár tažený koňmi. 

 
 
Co by kamenem dohodil od centra najdete takováto krásná romantická zákoutí. Člověk by nevěřil, že je vůbec ve městě.
Hellport (Hells gate)


Vě městě najdete také pozůstatky původního opevnění.


Pár faktů na závěr.
Počet obyvatel: 121 776
Maastrich je hlavním městem provincie Limbursko. Leží na jihovýchodě země na hranicích s Německem a Belgií. Protéká jím řeka Maas. Jedná se možná o nejstarší nizozemské město vůbec. Jeho historie sahá až do roku 500 před Kristem, kdy byla oblast obydlena Kelty. Je zde univerzita, kde studuje 16 000 studentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat