sobota 26. listopadu 2016

Litevská kuchyně


Výsledek obrázku pro litva mapa
Výsledek obrázku pro litva vlajka

V září jsme podnikli týdenní výlet po Litvě a Polsku. A kromě toho, že jsme cestovali a koukali kolem, jsme také hojně ochutnávali místní speciality. Proto bych se s vámi ráda podělila o své dojmy týkající se tamní kuchyně, která dosud není tak probádaná a známá jako některé jiné evropské kuchyně. Přesto podle mne stojí za pozornost.


 Litevská kuchyně je hodně založená na bramborech a také na rybách. Jídla jsou většinou těžší.  Skoro vše obsahuje brambory, kopr nebo smetanu. Typické jídlo jsou cepeliny, které dostaly název podle svého tvaru podobného vzducholodi. Cepeliny jsou knedlíky plněné nejčastěji mletým masem.

Cepeliny plněné mletým masem se smetanou


 Dále jsme často narazili na jídla z lilku, plněný lilek, zapékaný lilek atd. Jinak, jak můžete vidět na fotografiích toho, co jsme během našeho pobytu ochutnali, základem jsou knedlíky, ryby, brambory a různé obdoby řízků či karbenátků z mletého masa.



Lilek

Karbenátek
Smažená ryba s červenou řepou, smetanovou omáčkou a luštěninami

Další častou surovinou je červená řepa. Pokud zajedete do Litvy, musíte ochutnat některou z variant polévek z této zeleniny. Největší litevská klasika je studená řepná polévka šaltibarščiai. Mimo tu jsme si také dali v restauraci něco na způsob borčše. Obojí bylo výborné.



Šaltibarščiai

Litevská varianta boršče


 Ačkoliv sami Litevci svoji kuchyni moc nevychvalují, nám všude moc chutnalo. Výhodou jsou pro nás příznivé ceny. I v centrech velkých měst jako je Vilnius nebo Kleipeda se dá pořídit hlavní chod v restauraci okolo 4-5 euro. V samoobslužných jídelnách i levněji a vše v poměrně dobré kvalitě. Ovšem ve Vilniusu samozřejmě narazíte i na předražené turistické restaurace. Pro představu přikládám ceník jedné z místních jídelen ve Vilniusu.

Ceník hlavních jídel, jídelna ve Vilniusu nedaleko synagogy, září 2016


Přepadne-li vás hlad během procházky po městě a nechce se vám zrovna do restaurace, můžete si dát něco ve stáncích s rychlým občerstvením. Doporučuji kibinai - tradiční litevské pečivo. Kibinai se prodává teplé - u stánku vám je na počkání ohřejí. Je plněné různými druhy náplní - mleté maso, cibule, šunka, i vegetariánské se zeleninou. Stačí si jen vybrat.

Kibinai

Kibinai stánek

V Litvě je velké množství hotového jídla k dostání také v supermarketech. V pultu lahůdek se dají sehnat opravdu rozličné pochoutky od sladkého pečiva přes zapékané brambory až po rybí speciality.
My jsme vyzkoušeli uzenou rybu a zvláštní druh pečiva - takový opečený trojhránek, něco na způsob topinky viz obrázek. A také sladký koláček kepti varškečiai.

Uzená ryba s "topinkou"
Výsledek obrázku pro kepti varskeciai
Kepti varškečiai

Pečiva je v obchodě k dostání samozřejmě také hromada. Stačí si jen vybrat. Zkoušeli jsme třeba něco na způsob našeho makovce. A jako jednohubku, co nesmíte vynechat, jsou koule. Malé sladké koule, co najdete v oddělení s pečivem. Nemají náplň, těsto je takové trochu koblihovité. Jak se to jmenuje nevím, ale prostě malé pečivové koule. Na internetu jsem to našla pod názvem curd cheese doughnuts - takže tvarohové koblihy? Zkrátka taková blbost, že jsme si to museli dát:-) Bohužel jsem nevyfotila, přikládám obrázek z internetů.


Koblihové koule

Pokud máte rádi sladké, dejte si třeba tradiční litevský šakotis. Vypadá jako vánoční stromeček, takže je poněkud neskladný. Užili jsme si spousty srandy s jeho několikadenním taháním po Litvě a Polsku až domů Česka. Než jsme jej dopravili domů, byl už částečně nadrobený. Pořád ale chutnal skvěle a jedli jsme jej několik dní, protože je poměrně velký. Od toho se také odvíjí jeho vyšší cena. Šakotis bývá politý vajíčkovou polevou, ale může být i různě zdobený a máčený třeba v medu nebo čokoládě.

Jak se šakotis vyrábí se můžete podívat na videu zde:
https://vimeo.com/79480881

Šakotis

Nebo můžete zkusit jídlo zobrazené na fotografii níže. Tuhle krabičku jsme koupili náhodně v supermarketu. Jedná se o křupavé pečivo obalené v medu.


Co není příliš známo je, že Litva je také velkým producentem sýrů. V přepočtu na obyvatele se z Litvy vyváží 26kg sýrů na osobu, což je stejné množství jako v Nizozemí. Většina zpracovávaného mléka pochází z malých farem a jedná se převážně o kravské mléko. Já jsem hodně sýrová, takže ochutnávka místní sýrové produkce pro mně byla nutností.

Litevský sýr
 Na závěr přidávám několik fotografií nápojů, především místního piva.
Litevské pivo je překvapivě docela dobré. Typově a chutí podobné těm našim, takže se nebojte a klidně si jedno dejte. Nebo si můžete koupit kvas. V supermarketu seženete dvoulitrovou láhev nealkoholické kvasové limonády, která v létě výborně osvěží. Zatímco u nás se s kvasem potkáte jen vzácně, v Pobaltí je tento nápoj velmi oblíbený.





Jaké jsou vaše zkušenosti s litevskou kuchyní? Je něco, co byste doporučili, co jsem zatím nevyzkoušela? Chystáte se do Litvy a chcete tipy na restaurace a jídelny, které jsme navštívili? Pište do komentářů a do zpráv. Budu ráda za vaše reakce :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat